Als je decennia teruggaat in de tijd dan lijkt het er toch op dat overgewicht toen een minder groot probleem was dan het nu is. Wat is er dan veranderd waardoor we nu op grote schaal moeite hebben om op gewicht te blijven?
Ik ligt hierna 6 ontwikkelingen toe geweest die hier grote invloed op hebben.
1 Van voeden naar vullen
Vroeger at je 3 x per dag een goede pure maaltijd. En bij uitzondering was er een keer wat lekkers zoals taart op een verjaardag. Nu eten we de hele dag door en is dat lekkers niet meer iets speciaals maar meer iets gewoons geworden. We eten daardoor veel te veel en vaak suikerrijk.
2. Bewerkte voeding
Het bewerken van voedingsiddelen begon ergens in de jaren 50-60. Vet werd toen als de grote veroorzaker van hart- en vaatziekten gezien. Vet moest eruit! Om het nog te laten smaken werd suiker en ook andere smaakversterkers toegevoegd. En die ontwikkeling heeft zich zo voortgezet. Denk aan light producten, vetarm, 0% vet, geen suiker toegevoegd...en toch smaakt het lekker vet, zoet, romig, zout. De kans is groot dat ook jij deze producten eet omdat je denkt dat het gezond is. Maar in plaats van vet eet je dan suiker en/krijg je kunstmatige zoet- en smaakstoffen binnen. Dit zorgt beiden voor een verstoorde stofwisseling en honger en verzadigingsgevoel waardoor je snel te veel eet!
3 Gemaksvoeding
Voor ons steeds drukker wordende bestaan is er ook steeds meer gemaksvoedsel geproduceerd. Kant en klaar maaltijden, instant soep, sauzen...Alles om het jou makkelijker te maken. Alleen maar opwarmen of water toevoegen en je kan eten. Deze producten hebben lange ingrediëntenlijsten. Ze bevatten suiker en smaakmakers. En ook dat zorgt ervoor dat je honger en verzadigingsgevoel verstoord raakt waardoor je snel te veel eet!
4. Voeding is overal
Overal is aanbod van voeding. Je kan het op iedere hoek van de straat kopen. Je wordt continue in de verleiding gebracht om eten te kopen. En als je ook maar een knorretje in je maag voelt opkomen is er altijd wel een gelegenheid om daar meteen gehoor aan te geven. Of dat nou met een kop cappuccino is (suiker!) of een snel broodje op de hoek van de straat. We zijn niet meer gewend om trek te hebben.
5. Minder bewegen
We zijn met z’n allen de afgelopen jaren steeds minder gaan bewegen. Bijna iedereen heeft een auto, je boodschappen kan je laten bezorgen, ook je nieuwe kleding bestel je online, je doet veel zittend werk, in je vrije tijd kijk je filmpjes en voor het schoonmaken van je huis heb je een schoonmaakster….En dan sport je misschien wel 2-3 keer per week een uurtje. Maar gedurende de dag beweeg je dan nog steeds veel te weinig. En beweging draagt bij aan gewichtsverlies, een gezonder en fitter lichaam.
6. Stress
We hebben het druk. Met werk, met sociale afspraken, we moeten allemaal heel veel van onszelf. We rennen van de ene afspraak naar de ander. We zijn continue bezig. Zelfs als je denkt niks te doen door een filmpje te kijken of te scrollen op je telefoon is je brein bezig. We slapen en ontspannen daardoor te weinig. Tel daar slechte voeding bij op en je hebt een geweldige optelsom voor stress. Stress zorgt ervoor dat je meer behoefte krijgt aan suiker en ook dat je lichaam makkelijker vet opslaat.
De ontwikkelingen de afgelopen decennia hebben het dus vooral steeds makkelijker gemaakt om weinig te bewegen, slecht te eten en minder te ontspannen. Dit heeft er voor gezorgd dat steeds meer mensen te maken hebben met overgewicht.
Het lichaam is door deze ontwikkelingen afhankelijk geworden van suiker. Het is niet meer in staat om ook vet te verbranden. Met als gevolg veel suikerbehoefte, gewichtstoename, buikvet, vermoeidheid, wisselende energie en op de langere termijn ook verhoogde kans op allerlei welvaartsziekten.
Om je lichaam weer in staat te stellen vet te verbranden is het dan ook belangrijk weer teurg te gaan naar de basis van volwaardige voeding, beweging en ontpanning.
Dit vraagt de juiste motivatie, doorzettingsvermogen, kennis en soms ook wat extra ondersteuning. Wellicht kan een van mijn programma’s je daarbij helpen!
Wil je met mij in gesprek om te kijken of ik je zou kunnen helpen om weer een vetverbrander te worden? Vraag dan hier een kennismakingsgesprek met me aan!