6 Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden voor een gezondere hormoonbalans en betere vetverbranding

Ben jij als vrouw regelmatig bezig met je hormoonbalans? Heb je het gevoel dat daar misschien iets niet helemaal in balans is?


Als vrouw heb je ite makken met wisselingen in je hormonen. Dat is normaal en een mooi gegeven dat samenhangt met je vrouwelijke vruchtbaarheid. En ook de veranderingen die optreden en het einde van de vruchtbaarheid betekenen zijn normaal en een gegeven.

En toch kan het je ook dwars zitten. Als je hormonen uit balans raken.

Je merkt dat er van alles verandert, iedere maand weer. Je voelt je 1 of 2 weken goed en dan begint het gerommel. Je stemming verandert, je houdt vocht vast, hebt last van je buik…

Misschien merk je ook dat je stemming vaker wisselt, soms heb je een kort lontje, opeens heb je iedere maand gezwollen pijnlijke borsten, of je komt langzaam aan in gewicht, terwijl je niks verandert aan je leefstijl…je bent ook vaker moe. Hebt minder puf om te sporten. Zeker nu je je lichaam voelt veranderen.

Dit kan alles te maken hebben met je hormoonbalans en ook met en je vetverbranding!

Bij het verbeteren van je hormoonbalans en vetverbranding. Spelen een aantal factoren een rol. En voeding is daarbij een hele belangrijke!

Door bepaalde voedingsmiddelen (tijdelijk) te vermijden, kun je je hormonenbalans ondersteunen, kunnen klachten verminderen en daarmee wordt het ook makkelijker om een gezond gewicht te behouden of te bereiken. Ook in de fase van de (peri)menopauze!. 

In dit artikel bespreken ik zes voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden voor een gezondere hormoonbalans en een betere vetverbranding.

1. Suiker:

Suiker is een van de grootste boosdoeners als het gaat om een verstoorde hormoonbalans en vetverbranding. Suiker zit in snoep, vruchtensappen, frisdrank, koek, gebak, ontbijtgranen zoals cruesli maar zit ook verborgen in heel veel bewerkte voedingsmiddelen zoals soepen, sausjes (ketjap, mayonaise, mosterd), wraps, vleeswaren enz enz)

Het consumeren van te veel suikers, leidt tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel en uiteindelijk insulineresistentie. Dit verstoort niet alleen je hormoonbalans, maar belemmert ook de vetverbranding. Meer over suiker lees je hier —> (BLOG over vervborgen suikers)

2. Transvetten

Transvetten, zoals die aanwezig zijn in gefrituurd voedsel, margarine, chips en koekjes, zijn ontstekingsbevorderend en verminderen de gevoeligheid van de cellen voor hormonen. Hierdoor wordt het moeilijker om overtollig vet kwijt te raken. Bovendien zijn transvetten ook schadelijk voor de gezondheid van je hart. Kies in plaats daarvan voor gezondere vetten zoals avocado, olijfolie en noten.

3. (Niet-gefermenteerde) Soja

Sojaproducten bevatten fyto-oestrogenen, een plantaardige vorm van oestrogeen. Hoewel fyto-oestrogenen, zeker na de overgang, enige voordelen kunnen hebben, kunnen ze ook de hormoonbalans verstoren doordat er een teveel aan oestrogeen ontstaat. Dit heeft niet alleen gevolgen voor je hormoonbalans maar het verstoort ook de vetverbranding.

Soja zit niet alleen in tofu of sojayoghurt en melk. Veel vleesvervangers worden gemaakt van soja. En ook veel koolhydraatarme producten bevatten soja. Beperk je inname van sojaproducten en kies in plaats daarvan voor andere eiwitbronnen, zoals kip, vis, eieren en bonen.

4. Tarwe/Gluten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Veel vrouwen zijn gevoelig voor gluten, zelfs zonder de diagnose van coeliakie. Glutenintolerantie of gevoeligheid kan leiden tot ontstekingen in het spijsverteringsstelsel en kan de hormoonbalans verstoren. En dit heeft ook weer invloed op je vetverbranding. Daarnaast bevatten glutenhoudende producten vaak geraffineerde suikers. Gluten zitten in glutenhoudende granen en producten die daarvan gemaakt zijn zoals brood, pasta, couscous, crackers, muesli, cruesli. Maar ook in producten waarvan je het niet verwacht zoals soepen, sauzen, snoep. Hierin worden vaak gluten houdende bindmiddelen gebruikt!

Het verminderen van de gluteninname heeft voor veel vrouwen voordelen! Probeer het eens 4 weken om te kijken wat het voor je doet. Er zijn genoeg glutenvrije alternatieven, zoals quinoa, boekweit, amaranth en bruine rijst. Maar ook voor brood en crackers zijn alternatieven. Je hoeft niet alleen blaadjes sla te eten. Zoals een zelf gemaakt noten-zaden brood, lijnzaadcrackers, crackers van boekweit enz

5. Niet-gefermenteerde zuivel

Zuivelproducten zoals koemelk en yoghurt (met smaakjes zonder suiker) kunnen ontstekingsreacties in de darmen veroorzaken, wat leidt tot verstoring van de hormoonbalans. Bovendien stimuleren de suikers in zuivel de afgifte van insuline, wat ook weer een negatieve invloed heeft op de hormoonbalans en vetverbranding.

Zuivel van de koe is niet alleen maar slecht, mits je goede keuzes maakt. Als je af en toe zuivel wil eten, kies dan voor biologische gefermenteerde zuivel. Deze bevat bacteriën die goed zijn voor je darmflora.

Ook hiervoor adviseer is: laat het eens 4 weken staan en kijk eens wat het voor je doet. Er zijn genoeg goede alternatieven! Probeer eens pure Kokosyoghurt of geitenzuivel.

6. Alcohol

Alcohol heeft een negatieve invloed op de hormoonbalans en vetverbranding. Je lichaam geeft prioriteit aan het afbreken van alcohol boven het verbranden van vet en het reguleren van hormonen. Daarnaast kan alcohol de bloedsuikerspiegel ontregelen en de eetlust vergroten, waardoor het moeilijker wordt om gezonde keuzes te maken.

Conclusie

Voor het herstellen van je hormoonbalans en een betere vetverbranding, is het zinvol om bepaalde voedingsmiddelen, in ieder geval tijdelijk, te vermijden. Zo kan je ook gaan ervaren wat dit voor je doet.

En uiteindelijk draait het natuurlijk om balans. Een gezond en goed gevoegd lichaam kan deze voedingsmiddelen prima met mate verwerken zonder dat er problemen ontstaan.

Een disbalans in je hormonen en een verstoorde vetverbranding ontstaat meestal pas als je je lichaam de hele dag door aan deze voedingsmiddelen blootstelt. En uiteraard kunnen ook nadere factoren een rol spelen zoals te weinig beweging, stress en gifstofbelasting.