Etiketten lezen is simpeler dan je denkt!
Je bent bewuster met je voeding bezig en je wil minder zooi en minder suikers eten. Daarom kijk je ook wat vaker naar het etiket van voorverpakte producten die je geregeld koopt.
Maar je kan er niet echt wijs uit en van de helft weet je eigenlijk niet eens wat het is. Misschien schrik je zelfs wel als je de etiketten van zogenaamd gezonde producten leest!?
Bevat die saus wel suiker?
Bevat die pizzabodem van groenten toch ook gewoon tarwe??
En die wrap is helemaal niet van alleen maar groente gemaakt!
Herkenbaar?
Zo kan het na het starten van een gezonde levensstijl even heel erg onwennig voelen. Want we hebben allemaal zo onze makkelijke maaltijden en producten waar we aan gewend zijn en die onze week net wat makkelijker maken. En als je erachter komt dat dat niet meer past kan het je soms wel even aanvliegen! Wat kan ik dan in hemelsnaam nog eten!
Weet je dat dat eigenlijk super simpel is? Pas deze regel toe en je zit eigenlijk altijd goed! Dat betekent waarschijnlijk wel dat er ook veel producten gaan afvallen!
❗️❗️Is de ingrediëntenlijst lang (5+ ingrediënten) én weet je van de helft wat er staat niet wat het betekent? Dan kan je de conclusie trekken dat dat niet onder puur en onbewerkte voeding valt. En dan kan je het beter terug zetten ❗️❗️
Er zijn dus legio producten die je bijna zonder nadenken kan kopen. Zoals groenten, fruit, ongebrande noten en zaden, vis, kip, peulvruchten etc. Die hebben meestal geen of een hele korte ingrediëntenlijst.
Wil je toch wat voorverpakte producten kopen let dan op het volgende:
1. De volgorde van ingrediënten
Fabrikanten zijn verplicht alle ingrediënten die in een product zitten te benoemen. En dat moeten ze doen op afnemende volgorde. Dus als eerste staat het ingrediënt dat het meeste in het product voorkomt. Staat als eerste suiker genoemd dan weet je dat het product dus veel suiker bevat. En als je bijvoorbeeld een fruitreep koopt maar fruit staat achteraan in het lijstje van ingrediënten; dan kan je je afvragen of je wel echt een fruitreep in je handen hebt.
2. Ken de schuilnamen voor suiker
Suiker heeft erg veel schuilnamen. Lees mijn blog hierover hier. Een algemene stelregel is: Alles op –siroop, –ose, - stroop is een vermomde suiker. Bijvoorbeeld fructose of glucose/glucosestroop, maismoutstroop etc.
3. Overige schuilnamen
Je bent niet de enige die steeds bewuster is van haar gezondheid en wil weten wat ze eet en zo puur mogelijk zonder gekke toevoegingen wil eten. En dat weten fabrikanten ook! Echter, ze zijn wel verplicht om deze toevoegingen op het etiket te vermelden. Dus verzinnen ze allerlei schuilnamen waardoor jij vertwijfeld raakt of het nou wel of niet goed is. Zo zijn smaakversterkers bijvoorbeeld erg ongezond. Ze worden op de verpakking vermeld met namen als E261, msg, mononatriumglutamaat of gistextract. Bij dat laatste zou jij nog kunnen denken dat dat prima is! Maar stink er dus niet in! Dus ook hier geldt weer, weet jij niet wat het is? Kan je kind uit groep 3 het niet uitspreken en kan je het zelf nauwelijk uitspreken? Laat het dan staan.
4. Misleidende gezondheidsclaims
Laat je niet misleiden door claims op de verpakking. Bijvoorbeeld: bevat groenten en vezels, 100% natuurlijk, suikervrij, bewuste keuze! Deze claims zeggen helaas niks over hoe gezond een product is. Is het 100% natuurlijk? Dan kan het nog steeds heel veel suiker bevatten want suiker is een natuurlijk product. Bevat een product groenten en vezels? Dan zegt dat nog niks over de hoeveelheid groenten en de overige ingrediënten.
Laat je dus niet misleiden en pas altijd de basisregel toe! En bedenk je ook dat het heel snel makkelijker wordt!