Liesbeth Booij

View Original

Verborgen suikers; een grote valkuil

Misschien herken je dit wel: je bent het nieuwe jaar gestart en je wil je fitter voelen en wat kilo’s kwijt. Je hebt gekozen als eerste stap suiker te laten staan. Je gaat boodschappen doen en je gaat de etiketten bekijken op zoek naar suiker. Je denkt, er staat geen suiker op of er staat geen toegevoegde suiker, dus zal het vast goed zijn. Maar pas op! Hier ligt een hele grote valkuil!

Wat is suikervrij?

Bij suiker denken we allemaal aan tafelsuiker. Dat witte goedje. Maar om het even ingewikkeld te maken, suiker heeft heel veel verschillende verschijningsvormen. Alle koolhydraten bevatten suikers. Dus ook granen, fruit, groenten etc. Dit stuk gaat niet over koolhydraten in het algemeen maar echt over toegevoegde suiker. Nou ben ik een voorstander van koolhydraatarme voeding en daar heb ik ook al vaker over geschreven. Maar ook koolhydraatarm lijkende voorverpakte producten kunnen toegevoegde suikers bevatten! En ik vind het belangrijk je daar bewust van te maken. Hoe herken je suiker? Soms staat letterlijk het woord suiker op de ingredientenlijst van de verpakking. Dan is het duidelijk. Maar vaak wordt er een andere vorm toegevoegd waardoor jij kan denken dat je een suikervrij product te pakken hebt maar dan zit er toch nog suiker in! Het is dus heel goed om te weten waar je op moet letten bij de keuze van producten om zo te voorkomen dat je denkt suikervrij te eten maar zo toch ongemerkt suiker binnen krijgt.

Hierbij waar je op moet letten:

1. Suiker in verschillende verschijningsvormen op het etiket

  1. Dit is een lijst met de meest voorkomende benamingen voor suiker die je op de ingredientenlijst van een verpakking kan tegenkomen.

    🍬Suiker

    🍬Kristalsuiker

    🍬Rietsuiker

    🍬Invertsuiker

    🍬Melksuiker = lactose

    🍬Vruchtensuiker = fructose

    🍬 Druivensuiker= dextrose

    🍬Moutsuiker = maltose = maltodextine

    🍬Honing

    🍬Agavesiroop

    🍬Maplesiroop

    🍬Dadelstroop

    🍬Kokosbloemsuiker

    🍬Palmsuiker

    🍬Speltstroop

    🍬Vanillesuiker

    🍬Isoglucose

    🍬Glucose- fructosestroop

    🍬Glucosestroop

    🍬Melasse

    🍬Vruchtensap Vruchten- concentraat

    NB: Zo maak je het jezelf makkelijk: Alles wat op –siroop, –ose, - stroop is een vermomde suiker. Bijvoorbeeld fructose of glucose/glucosestroop, maismoutstroop etc.

    2. Suiker op de voedingswaardetabel

    Onder het kopje koolhydraten op de voedingswaardetabel van het etiket kun je ook terugvinden hoeveel suikers het product bevat. Hier vind je de totale hoeveelheid suiker in het product. Dit is een combinatie van natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. In sommige producten zit van nature suiker. Zoals granen, noten en fruit. Zolang op de ingredientenlijst maar geen suiker staat, in welke vorm dan ook, dan is het van nature aanwezige suiker. En dat is altijd beter dan wanneer er suiker is toegevoegd! UIteraad blijft het belangrijk om ook op de hoeveelheid koolhydraten te letten als je koolhydraatarm wil eten.

    3. Suiker claims op de verpakking

    Los van de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel worden er ook nog wel eens claims rondom suiker op de verpakking vermeldt. Zoals “zonder toegevoegde suikers”. Dit betekent dat er geen suikers zijn toegevoegd. Echter kan het product van nature aanwezige suikers bevatten (bv. van fructose in fruit of lactose in zuivel). In dat geval is de extra vermelding 'Bevat van nature aanwezige suikers' verplicht. Blijf wel altijd opletten want het kan wel zijn dat het product dan gezoet is met zoetstoffen!

    Laat je dus niet misleiden! En hoe puurder en onbewerkter je eten, hoe makkelijker je het jezelf eigenlijk maakt!